Record Details

AMINO ACID COMPOSITION AND BIOLOGICAL VALUE OF PROTEINS IN THE MEAT OF DIFFERENT-GENOTYPE PIGS

Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title AMINO ACID COMPOSITION AND BIOLOGICAL VALUE OF PROTEINS IN THE MEAT OF DIFFERENT-GENOTYPE PIGS
АМИНОКИСЛОТНЫЙ СОСТАВ И БИОЛОГИЧЕСКАЯ ЦЕННОСТЬ БЕЛКОВ МЯСА СВИНЕЙ РАЗЛИЧНЫХ ГЕНОТИПОВ
 
Creator M. PETUKHOVA A.
М. ПЕТУХОВА А.; НПЦ НАН Беларуси по животноводству, Жодино
 
Subject

 
Description It was established that the meat of young of Belarusian black-motley breed has the highest content of threonine, leucine, and arginine and all other essential amino acids has no significant drawbacks. For the tryptophan, isoleucine, methionine, valine, phenylalanine and histidine content, the Yorkshire breed animals have an advantage, but they are significantly limited (SCOR – 71.7 %) for the leucine content, indicating the imbalance of amino acid composition. Landrace animals have a small amount of methionine (SCOR – 94.4 %), the Belarusian large white – threonine (SCOR – 94.5 %). Belarusian meat breed and Duroc have a balanced amino acid composition. The protein quality indicator is set in the range 7.5–9.6.
Установлено, что наивысшим содержанием треонина, лейцина и аргинина обладает мясо молодняка белорусской черно-пестрой породы и по всем остальным незаменимым аминокислотам не испытывает серьезного недостатка. По содержанию триптофана, изолейцина, метионина, валина, фенилаланина и гистидина преимущество имеют животные породы йоркшир, однако они значительно лимитированы (скор – 71,7 %) по содержанию лейцина, что свидетельствует о несбалансированости аминокислотного состава. Животные породы ландрас испытывают небольшую недостачу метионина (скор – 94,4 %), белорусская крупная белая – треонина (скор – 94,5 %). Белорусская мясная порода и дюрок имеют сбалансированный аминокислотный состав. Белково-качественный показатель установлен в пределах 7,5–9,6.
 
Publisher The Republican Unitary Enterprise Publishing House "Belaruskaya Navuka"
 
Contributor

 
Date 2016-05-31
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


 
Format application/pdf
 
Identifier http://doklady.belnauka.by/jour/article/view/91
 
Source Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus; Том 59, № 2 (2015); 118-123
Доклады Национальной академии наук Беларуси; Том 59, № 2 (2015); 118-123
0002-354X
 
Language rus
 
Relation http://doklady.belnauka.by/jour/article/view/91/91
 
Rights Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).