Record Details

VALIDATION OF THE DNA MARKERS EFFICIENCY IN POTATO BREEDING FOR TUBER QUALITY TRAITS

Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title VALIDATION OF THE DNA MARKERS EFFICIENCY IN POTATO BREEDING FOR TUBER QUALITY TRAITS
ОЦЕНКА ЭФФЕКТИВНОСТИ ДНК-МАРКЕРОВ В СЕЛЕКЦИИ ПО БИОХИМИЧЕСКИМ ПРИЗНАКАМ КАЧЕСТВА КЛУБНЕЙ КАРТОФЕЛЯ
 
Creator A. KONDRATIUK V.; Institute of Genetics and Cytology of the National Academy of Sciences of Belarus, Minsk
L. KOZLOVA N.; Research and Practical centre of the National Academy of Sciences of Belarus for potato, fruit and vegetable growing, Samohvalovichi
V. KOZLOV A.; Research and Practical centre of the National Academy of Sciences of Belarus for potato, fruit and vegetable growing, Samohvalovichi
A. KILCHEVSKY V.; Institute of Genetics and Cytology of the National Academy of Sciences of Belarus, Minsk
А. КОНДРАТЮК В.; Институт генетики и цитологии НАН Беларуси, Минск
Л. КОЗЛОВА Н.; Научно-практический центр НАН Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству, Самохваловичи
В. КОЗЛОВ А.; Научно-практический центр НАН Беларуси по картофелеводству и плодоовощеводству, Самохваловичи
А. КИЛЬЧЕВСКИЙ В.; Институт генетики и цитологии НАН Беларуси, Минск
 
Subject potato;DNA markers;invertase;starch phosphorylase;starch content;chip quality
картофель;ДНК-маркеры;инвертаза;фосфорилаза крахмала;крахмалистость;качество чипсов
 
Description Validation of 8 allele-specific markers associated with potato tuber quality traits (starch content and chip quality) was performed in tetraploid breeding populations of the Belarusian selection. The possibility of the DNA-based marker application for selection of genotypes with better tuber quality traits is shown.
На примере тетраплоидных межвидовых гибридов белорусской селекции рассмотрена возможность применения восьми ДНК-маркеров в селекции картофеля по биохимическим признакам качества (содержанию крахмала и качеству хрустящего картофеля). Показана возможность отбора ценных генотипов на основе применения ДНК- маркеров, ассоциированных с высокой крахмалистостью и качеством хрустящего картофеля.
 
Publisher The Republican Unitary Enterprise Publishing House "Belaruskaya Navuka"
 
Contributor

 
Date 2016-05-24
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


 
Format application/pdf
 
Identifier http://doklady.belnauka.by/jour/article/view/40
 
Source Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus; Том 60, № 2 (2016); 85-89
Доклады Национальной академии наук Беларуси; Том 60, № 2 (2016); 85-89
0002-354X
 
Language rus
 
Relation http://doklady.belnauka.by/jour/article/view/40/40
 
Rights Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).