Record Details

ENZYMATIC ACTIVITY OF ARTHROBAC TER GENUS BACTERIA AND THEIR GENOTYPIC IDENTIFICATION

Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title ENZYMATIC ACTIVITY OF ARTHROBAC TER GENUS BACTERIA AND THEIR GENOTYPIC IDENTIFICATION
ФЕРМЕНТАТИВНАЯ АКТИВНОСТЬ БАКТЕРИЙ РОДА ARTHROBACTER И ИХ ГЕНОТИПИЧЕСКАЯ ИДЕНТИФИКАЦИЯ
 
Creator L. SAPUNOVA I.
A. KASTSIANEVICH A.
A. LOBANOK G.
I. TAMKOVICH O.
S. KULISH A.
D. BAZHANAU P.
K. YATSEVICH K.
Л. САПУНОВА И.; Институт микробиологии НАН Беларуси, Минск
А. КОСТЕНЕВИЧ А.; Институт микробиологии НАН Беларуси, Минск
А. ЛОБАНОК Г.; Институт микробиологии НАН Беларуси, Минск
И. ТАМКОВИЧ О.; Институт микробиологии НАН Беларуси, Минск
С. КУЛИШ А.; Институт микробиологии НАН Беларуси, Минск
Д. БАЖАНОВ П.; Институт генетики и цитологии НАН Беларуси, Минск
К. ЯЦЕВИЧ К.; Институт генетики и цитологии НАН Беларуси, Минск
 
Subject

 
Description Two-stage screening enabled one to define the composition of enzyme complexes produced by bacteria of genus Arthrobacter in media with specific substrates and activity of individual constituents involved in the t ransformation of milk proteins, lipids and carbohydrates. It was found that enzyme complexes of Arthrobacter strains BIM B-2239, BIM B-2240, BIM B-2241 and BIM B-2242 showed the most balanced activity of lipase, protease, β-galactosidase and glucose(xylose)isomerase components. Following the nucleotide sequence analysis of 16S rRNA gene the examined cultures were identified as Arthrobacter sulfonivorans. 16S rRNA gene sequences over 1400 bp in size were deposited in GenBank database.Detailed investigation of conditions favoring the efficient hydrolysis of proteins and lipids by proteases and lipases produced by Arthrobacter sulfonivorans strains BIM B-2239, BIM B-2240, BIM B-2241, BIM B-2242 and the transformation of milk lactose and derived hydrolysis products mediated by β-galactosidases and glucose(xylose)isomerases will allow one to select microbial strain to develop the biotechnology of manufacturing hypoallergenic feed additive with prebiotic activity from dairy substrates.
В результате двухступенчатого скрининга определены состав ферментных комплексов, продуцируемых бактериями рода Arthrobacter в средах с о с пецифическим субстратом, и а ктивность и х о тдельных компонентов, участвующих в трансформации белков, жиров и углеводов молока. Установлено, что наиболее сбалансированными по активности одновременно липаз, протеаз, β-галактозидаз и глюкозо(ксилозо)изомераз являются ферментные комплексы штаммов БИМ В-2239, БИМ В-2240, БИМ В-2241 и БИМ В-2242 Arthrobacter sp.Методом анализа нуклеотидных последовательностей генов 16S рРНК указанные бактериальные культуры идентифицированы как Arthrobacter sulfonivorans. Последовательности их генов 16S рРНК протяженностью более 1400 п. о. депонированы в базе данных GenBank.Детальное исследование условий эффективного гидролиза белков и жиров с участием продуцируемых штаммами БИМ В-2239, БИМ В-2240, БИМ В-2241 и БИМ В-2242 Arthrobacter sp. липаз и протеаз, а также трансформации лактозы молока и продуктов ее гидролиза с участием β-галактозидаз и глюкозо(ксилозо)изомераз позволит отобрать штамм-продуцент для разработки биотехнологии получения из молочного сырья гипоаллергенной биологически активной кормовой добавки пребиотического действия.
 
Publisher The Republican Unitary Enterprise Publishing House "Belaruskaya Navuka"
 
Contributor

 
Date 2016-06-10
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


 
Format application/pdf
 
Identifier http://doklady.belnauka.by/jour/article/view/248
 
Source Doklady of the National Academy of Sciences of Belarus; Том 58, № 4 (2014); 71-77
Доклады Национальной академии наук Беларуси; Том 58, № 4 (2014); 71-77
0002-354X
 
Language rus
 
Relation http://doklady.belnauka.by/jour/article/view/248/251
 
Rights Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).