COMPARATIVE EVALUATION OF CULTURE MEDIA FOR PATHOGEN ISOLATION OF PURULENT BACTERIAL MENINGITIS
Medical Immunology
View Archive InfoField | Value | |
Title |
COMPARATIVE EVALUATION OF CULTURE MEDIA FOR PATHOGEN ISOLATION OF PURULENT BACTERIAL MENINGITIS
СРАВНИТЕЛЬНАЯ ОЦЕНКА ПИТАТЕЛЬНЫХ СРЕД ДЛЯ ВЫДЕЛЕНИЯ ВОЗБУДИТЕЛЕЙ ГНОЙНЫХ БАКТЕРИАЛЬНЫХ МЕНИНГИТОВ |
|
Creator |
Ya. Podkopaev V.; State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology, Rospotrebnadzor
L. Domotenko V.; State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology, Rospotrebnadzor A. Kruglov N.; National Agency for Clinical Pharmacology and Pharmacy I. Ryabchenko V.; National Agency for Clinical Pharmacology and Pharmacy K. Detushev V.; State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology, Rospotrebnadzor T. Morozova P.; State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology, Rospotrebnadzor A. Shepelin P.; State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology, Rospotrebnadzor Я. Подкопаев В.; ФБУН Государственный научный центр прикладной микробиологии и биотехнологии Роспотребнадзора, п. Оболенск, Московская область, Россия Л. Домотенко В.; ФБУН Государственный научный центр прикладной микробиологии и биотехнологии Роспотребнадзора, п. Оболенск, Московская область, Россия А. Круглов Н.; Национальное агентство клинической фармакологии и фармации, Москва, Россия И. Рябченко В.; Национальное агентство клинической фармакологии и фармации, Москва, Россия К. Детушев В.; ФБУН Государственный научный центр прикладной микробиологии и биотехнологии Роспотребнадзора, п. Оболенск, Московская область, Россия Т. Морозова П.; ФБУН Государственный научный центр прикладной микробиологии и биотехнологии Роспотребнадзора, п. Оболенск, Московская область, Россия А. Шепелин П.; ФБУН Государственный научный центр прикладной микробиологии и биотехнологии Роспотребнадзора, п. Оболенск, Московская область, Россия |
|
Subject |
Chocolate agar; Haemophilus agar; PBM-agar; selective supplements; culture medium; Neisseria meningitides; Streptococcus pneumonia; Haemophilus influenzae
Шоколадный агар; ГБМ-агар; селективные добавки; питательные среды; Neisseria meningitidis; Streptococcus pneumoniae; Haemophilus influenzae |
|
Description |
The State Research Center for Applied Microbiology and Biotechnology has designed two nutrient media — chocolate agar and PBM-agar to isolate pathogens of purulent bacterial meningitis (PBM). In our previous research using collected microbial strains the media were shown to be highly susceptible and to provide the growth of Neisseria meningiti-dis, Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenzae strains, when inoculated with microbial suspensions containing single cells. When isolating Haemophilus influenzae, meningococci, and pneumococci the use of selective additives in both media assures selective isolation of required microorganisms, inhibiting contaminants. The objective of this research was to assess the media in bacteriological tests of clinical samples collected from the upper and lower respiratory tract in humans. The bacteriological plating of throat smear specimens (n = 90) from children and adults at the age of 0 to 66 with disorder of the upper respiratory tract on chocolate agar, PBM-agar and on a control medium in the absence of selective additives resulted in the equal amount of microbial cultures isolated. Of 154 isolated cultures 2, 23 and 9 were attributed to Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae and Haemophilus influenzae, respectively. The plating of throat smears (n = 10) from healthy people at the age of 30 to 55 on the analyzable and control media in the presence of additives allowed us to selectively isolate Haemophilus influenzae and Streptococcus pneumoniae cultures without a quantitative loss, with contaminants inhibited. By their growth characteristics chocolate agar and PBM-agar were highly competitive with reference media being used in clinical practice for isolating main causative agents of purulent bacterial meningitis.
В Государственном научном центре прикладной микробиологии и биотехнологии разработаны две питательные среды для выделения возбудителей гнойных бактериальных менингитов: Шоколадный агар и ГБМ-агар. Ранее в ходе лабораторных исследований с использованием музейных штаммов микроорганизмов было показано, что эти питательные среды обладают высокой чувствительностью и обеспечивают рост штаммов Neisseria meningitidis, Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae при посеве микробных суспензий, содержащих единичные клетки. Использование в обеих средах селективных добавок для выделения гемофильной палочки, менингококка или пневмококка позволяет избирательно выделять искомые микроорганизмы, подавляя рост сопутствующей микрофлоры. В настоящем исследовании проводилась оценка эффективности разработанных питательных сред при бактериологическом исследовании клинических образцов из верхних и нижних дыхательных путей. При бактериологическом посеве 90 образцов мазков из зева, взятых от детей и взрослых в возрасте от 0 до 66 лет с заболеваниями верхних дыхательных путей, на Шоколадный агар, ГБМ-агар и контрольную питательную среду без использования селективных добавок выделено одинаковое число культур микроорганизмов. Из 154 выделенных культур микроорганизмов две принадлежали к виду Neisseria meningitidis, 23 — к виду Streptococcus pneumoniae и 9 культур идентифицировано как Haemophilus influenzae. Бактериологический посев 10 образцов мазков из зева, взятых от здоровых людей в возрасте от 30 до 55 лет, на испытуемые и контрольные среды с селективными добавками позволил без количественных потерь избирательно выделить культуры Haemophilus influenzae и Streptococcus pneumoniae и подавить рост сопутствующей микрофлоры. В ходе исследования Шоколадный агар и ГБМ-агар не уступали по ростовым свойствам контрольным средам, используемым в клинической практике для выделения основных возбудителей гнойных бактериальных менингитов. |
|
Publisher |
Publishing house of Saint Petersburg Pasteur Institute
|
|
Contributor |
—
— |
|
Date |
2017-01-06
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion — — |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://iimmun.ru/iimm/article/view/453
10.15789/2220-7619-2016-4-389-394 |
|
Source |
Russian Journal of Infection and Immunity; Том 6, № 4 (2016); 389-394
Инфекция и иммунитет; Том 6, № 4 (2016); 389-394 2313-7398 2220-7619 10.15789/2220-7619-2016-4 |
|
Language |
rus
|
|
Relation |
http://iimmun.ru/iimm/article/view/453/307
|
|
Rights |
Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access). |
|