Record Details

The role of antioxidant vitamins in the etiology of rheumatoid arthritis

Modern Rheumatology Journal

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title The role of antioxidant vitamins in the etiology of rheumatoid arthritis
Роль витаминов-антиоксидантов в этиологии ревматоидного артрита
 
Creator Zh. Maximova V.; Ural State Medical University, Ministry of Health of Russia
D. Maximov M.; Ural State Medical University, Ministry of Health of Russia
Ж. Максимова В.; ФГБОУ ВО «Уральский государственный медицинский университет» Минздрава России
Д. Максимов М.; ФГБОУ ВО «Уральский государственный медицинский университет» Минздрава России
 
Subject vitamins; antioxidants; rheumatoid arthritis; etiology; risk
витамины; антиоксиданты; ревматоидный артрит; этиология; риск
 
Description There is evidence that insufficient intake of antioxidants may increase the risk of autoimmune inflammatory diseases, including rheumatoid arthritis (RA). Also, lower plasma concentrations of antioxidant vitamins can be a sign of their heavy expenditure to suppress inflammatory processes in the preclinical stage of RA. This article provides an overview of modern studies that have assessed a relationship between the incidence of RA and serum levels or dietary intake of vitamins A, E, C and beta-carotene. Case-control studies have revealed that α-tocopherol and β-cryptoxanthin have a protective effect and their high plasma levels are associated with the decreased incidence of RA. An inverse relationship has been also found between the dietary intake of carotenoids and vitamin C and the risk of RA. At the same time, larger prospective cohort studies have failed to confirm the relationship between the levels of consumption of the major antioxidant vitamins and the risk of RA. The currently available data on the role of antioxidant vitamins in the development of RA remains controversial. Conceivably, sufficient intake of the vitamins has no self-protective activity against RA, but serves as a marker for a healthier lifestyle that lowers the risk of many diseases, including autoimmune disorders.
По некоторым данным, недостаточное потребление антиоксидантов может повышать риск развития аутоиммунных воспалительных заболеваний, в том числе ревматоидного артрита (РА). Кроме того, пониженная концентрация витаминов-антиоксидантов в плазме может быть связана с их интенсивным расходованием на подавление воспалительных процессов в доклиническую стадию РА. В настоящей статье представлен обзор современных исследований, в которых оценивалась связь между заболеваемостью РА и сывороточным уровнем, или диетическим потреблением, витаминов А, Е, С и бета-каротина. В исследованиях случай-контроль установлено, что альфа-токоферол и бета-криптоксантин обладают защитным эффектом и их высокие концентрации в плазме ассоциированы со снижением заболеваемости РА. Также была показана обратно пропорциональная зависимость между потреблением каротиноидов и витамина С и риском развития РА. В то же время в более крупных проспективных когортных исследованиях взаимосвязь уровня потребления основных витаминов-антиоксидантов и риска возникновения РА не подтверждена. Имеющиеся данные о роли витаминов-антиоксидантов в развитии РА противоречивы. Возможно, достаточное потребление витаминов не оказывает самостоятельного защитного действия в отношении развития РА, но является маркером более здорового образа жизни, при котором уменьшается вероятность многих заболеваний, в том числе аутоиммунных.
 
Publisher IMA-PRESS, LLC
 
Contributor

 
Date 2017-03-24
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


 
Format application/pdf
 
Identifier http://mrj.ima-press.net/mrj/article/view/739
10.14412/1996-7012-2017-1-56-61
 
Source Modern Rheumatology Journal; Том 11, № 1 (2017); 56-61
Современная ревматология; Том 11, № 1 (2017); 56-61
2310-158X
1996-7012
10.14412/1996-7012-2017-1
 
Language rus
 
Relation http://mrj.ima-press.net/mrj/article/view/739/715
Winyard PG, Tatzber F, Esterbauer H, et al. Presence of foam cells containing oxidised low density lipoprotein in the synovial membrane from patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis. 1993 Sep;52(9):677-80.
Selley ML, Bourne DJ, Bartlett MR, et al. Occurrence of (E)-4-hydroxy-2-nonenal in plasma and synovial fluid of patients with rheumatoid arthritis and osteoarthritis. Ann Rheum Dis. 1992 Apr;51(4):481-4.
Kovacic P, Jacintho JD. Systemic lupus erythematosus and other autoimmune diseases from endogenous and exogenous agents: unifying theme of oxidative stress. Mini Rev Med Chem. 2003 Sep;3(6):568-75.
Parke AL, Parke DV, Jones FA. Diet and nutrition in rheumatoid arthritis and other chronic inflammatory diseases. J Clin Biochem Nutr. 1996;20(1):1-26.
Parke DV, Parke AL. Chemical-induced inflammation and inflammatory diseases. Int J Occup Med Environ Health. 1996;9(3):211-7.
Choy EH, Panayi GS. Cytokine pathways and joint inflammation in rheumatoid arthritis. N Engl J Med. 2001 Mar 22;344(12):907-16.
Halliwell B, Gutteridge JM. Free radicals and antioxidant protection: mechanisms and significance in toxicology and disease. Hum Toxicol. 1988 Jan;7(1):7-13.
Sato M, Miyazaki T, Nagaya T, et al. Antioxidants inhibit tumor necrosis factoralpha mediated stimulation of interleukin-8, monocyte chemoattractant protein-1, and collagenase expression in cultured human synovial cells. J Rheumatol. 1996 Mar;23(3): 432-8.
Weimann BJ, Weiser H. Effects of antioxidant vitamins C, E, and beta-carotene on immune functions in MRL/lpr mice and rats. Ann N Y Acad Sci. 1992 Sep 30;669:390-2.
Weimann BJ, Hermann D. Inhibition of autoimmune deterioration in MRL/lpr mice by vitamin E. Int J Vitam Nutr Res. 1999 Jul;69(4):255-61.
Venkatraman JT, Chu WC. Effects of dietary omega3 and omega6 lipids and vitamin E on proliferative response, lymphoid cell subsets, production of cytokines by spleen cells, and splenic protein levels for cytokines and oncogenes in MRL/MpJlpr/lpr mice. J Nutr Biochem. 1999 Oct;10(10): 582-97.
Pattison DJ, Harrison RA, Symmons DP. The role of diet in susceptibility to rheumatoid arthritis: a systematic review. J Rheumatol. 2004 Jul;31(7):1310-9.
Heliovaara M, Knekt P, Aho K, et al. Serum antioxidant and risk of rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis. 1994 Jan;53(1):51-3.
Comstock GW, Burke AE, Hoffman SC, et al. Serum concentrations of alpha tocopherol, beta carotene, and retinol preceding the diagnosis of rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus. Ann Rheum Dis. 1997 May;56(5):323-5.
Cerhan JR, Saag KG, Merlino LA, et al. Antioxidant micronutrients and risk of rheumatoid arthritis in a cohort of older women. Am J Epidemiol. 2003 Feb 15;157(4): 345-54.
Pattison DJ, Symmons DP, Lunt M, et al. Dietary beta-cryptoxanthin and inflammatory polyarthritis: results from a population-based prospective study. Am J Clin Nutr. 2005 Aug; 82(2):451-5.
Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, et al. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul; 63(7):843-7.
Pedersen M, Stripp C, Klarlund M, et al. Diet and Risk of Rheumatoid Arthritis in a Prospective Cohort. J Rheumatol. 2005 Jul; 32(7):1249-52.
Costenbader KH, Kang JH, Karlson EW. Antioxidant intake and risks of rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus in women. Am J Epidemiol. 2010 Jul 15;172(2): 205-16. doi: 10.1093/aje/kwq089. Epub 2010 Jun 9.
Hunter DJ. Biochemical indicators of dietary intake. In: Willett WC, editor. Nutritional Epidemiology. 2nd edition. New York: Oxford University Press; 1998. P. 174-243.
Hashimoto A, Hayashi I, Murakami Y, et al. Antiinflammatory mediator lipoxin A4 and its receptor in synovitis of patients with rheumatoid arthritis. J Rheumatol. 2007 Nov;34(11):2144-53. Epub 2007 Oct 1.
Kiziltunc A, Cogalgil S, Cerrahoglu L. Carnitine and antioxidants levels in patients with rheumatoid arthritis. Scand J Rheumatol. 1998;27(6):441-5.
Honkanen V, Konttinen YT, Mussalo-Rauhamaa H. Vitamins A and E, retinol binding protein and zinc in rheumatoid arthritis. Clin Exp Rheumatol. 1989 Sep-Oct;7(5):465-9.
Honkanen VE, Pelkonen P, Konttinen YT, et al. Serum cholesterol and vitamins A and E in juvenile chronic arthritis. Clin Exp Rheumatol. 1990 Mar-Apr;8(2):187-91.
Knekt P, Heliö vaara M, Aho K, et al. Serum selenium, serum alpha-tocopherol, and the risk of rheumatoid arthritis. Epidemiology. 2000 Jul;11(4):402-5.
Karlson EW, Shadick NA, Cook NR, et al. Vitamin E in the primary prevention of rheumatoid arthritis: the Women's Health Study. Arthritis Rheum. 2008 Nov 15;59(11):1589-95. doi: 10.1002/art.24194.
Elias KM, Laurence A, Davidson TS, et al. Retinoic acid inhibits Th17 polarization and enhances FoxP3 expression through a Stat-3/Stat-5 independent signaling pathway. Blood. 2008 Feb 1;111(3):1013-20. Epub 2007 Oct 19.
Kritchevsky SB, Bush AJ, Pahor M, et al. Serum carotenoids and markers of inflammation in nonsmokers. Am J Epidemiol. 2000 Dec 1;152(11):1065-71.
Symmons DP, Bankhead CR, Harrison BJ, et al. Blood transfusion, smoking and obesity as risk factors for the development of rheumatoid arthritis Results from a primary care- based incident casecontrol study in Norfolk, England. Arthritis Rheum. 1997 Nov;40(11):1955-61.
Suzuki K, Ito Y, Ochiai J, et al. Relationship between obesity and serum markers of oxidative stress and inflammation in Japanese. Asian Pac J Cancer Prev. 2003 Jul-Sep;4(3):259-66.
 
Rights Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).