COMPARISON OF NUTRITION BEHAVIOR IN RUSSIA AND ESTONIA
Translational Medicine
View Archive InfoField | Value | |
Title |
COMPARISON OF NUTRITION BEHAVIOR IN RUSSIA AND ESTONIA
ОСОБЕННОСТИ ПИТАНИЯ КАК ФАКТОР РИСКА НЕИНФЕКЦИОННЫХ ЗАБОЛЕВАНИЙ В РОССИЙСКОЙ И ЭСТОНСКОЙ ПОПУЛЯЦИЯХ |
|
Creator |
A. Orlov .; Almazov Federal Research Centre
Oxana Rotar P.; Almazov Federal Research Centre E. Moguchaya .; Almazov Federal Research Centre M. Boyarinova .; Almazov Federal Research Centre A. Erina .; Almazov Federal Research Centre E. Kolesova .; Almazov Federal Research Centre A. Konradi .; Almazov Federal Research Centre H. Boeing .; German Institute of Human Nutrition (DIfE) Александр Орлов Викторович; ФГБУ «Федеральный медицинский исследовательский центр имени В.А. Алмазова» Минздрава России Оксана Ротарь Петровна; ФГБУ «Федеральный медицинский исследовательский центр имени В.А. Алмазова» Минздрава России Екатерина Могучая Викторовна; ФГБУ «Федеральный медицинский исследовательский центр имени В.А. Алмазова» Минздрава России Мария Бояринова Анатольевна; ФГБУ «Федеральный медицинский исследовательский центр имени В.А. Алмазова» Минздрава России Анастасия Ерина Максимовна; ФГБУ «Федеральный медицинский исследовательский центр имени В.А. Алмазова» Минздрава России Екатерина Колесова Павловна; ФГБУ «Федеральный медицинский исследовательский центр имени В.А. Алмазова» Минздрава России Александра Конради Олеговна; ФГБУ «Федеральный медицинский исследовательский центр имени В.А. Алмазова» Минздрава России Heiner Boeing ; Институт питания человека |
|
Subject |
Сердечно-сосудистые заболевания; поведенческие факторы риска; особенности питания; потребление овощей; фруктов; алкоголя; Cardiovascular diseases; life style risk factors; eating behavior; fruits; vegetables; alcohol intake
|
|
Description |
Objective. Difference in cardiovascular diseases (CVD) prevalence between Russia and European Union may be caused by life style risk factors. Long period of common history and close geographic position allows to compare the nutrition behavior in North-West region of Russia and Estonia. Design and methods. As a part of collaborative study between Almazov FMRC and DIfE (IDAMES project), 131 inhabitants from St. Petersburg and 70 from Estonia randomly selected 18-65 y/o were interviewed by European food propensity questionnaire (EPFQ), translated and adapted to Russian and Estonian languages. It contained questions about frequency of main food groups consumption during last year. Informed consent and data regarding smoking status and anthropometry (height, weight with body mass index (BMI) calculation) were obtained from all participants. Results. Between Russia and Estonia no difference in smoking status and BMI were revealed (28,57 % and 24,81 % of current smokers; 26,32 kg/m2 and 26,28 kg/m2 for BMI respectively). Estonians take meat 2 times more frequent compared to Russian inhabitants. Estonian women consume 1,5 times more bread and fish than Russian, drink 2 to 5 times more alcohol. Russian men take more fruits and vegetables, 5 times more strong drinks, but 2 time less beer compared to Estonian men. Consumption levels of milk, semi-processed products, eggs, rice, pasta and sweets were comparable between groups. conclusion. Obtained data show differs in Estonia and in St. Petersburg eating behavior in spite of close geographical position and common history as well as comparable prevalence of smoking and obesity. Estonians have higher meat intake. Gender analysis surprisingly showed that Estonian females take more alcohol than Russian females. Russian males keep superiority in strong drinks consumption but have better level of fruits/vegetable intake and drink less beer.
Вступление. Различия в распространенности сердечно-сосудистых заболеваний в России и Евросоюзе могут быть обусловлены поведенческими факторами риска. Особый интерес представляет сравнение особенностей характера питания в странах, ранее входивших в состав СССР, в связи с длительным периодом общей культурной, политической истории и близостью территориального расположения. Для нашего исследования была выбрана популяция Эстонии (где уровень смертности от ССЗ примерно в 2 раза ниже, чем в России). Материалы и методы. Для исследования были случайным образом отобраны участники из России (131) и Эстонии (70) в возрасте 18-67 лет. Все участники были опрошены по специальному вопроснику EPFQ (European Food Propensity Questionnaire) включающему в себя вопросы о характере питания за последний год. Всем участникам исследования были заданы вопросы по статусу курения, уровню образования, произведено измерение роста и веса с расчетом индекса массы тела (ИМТ). Все участники подписали информированное согласие. Результаты. В российской популяции опрошенные потребляли достаточно овощей и фруктов летом, зимой - в 2,5 раза меньше рекомендованной нормы. Среди лиц с ожирением была выявлена отрицательная корреляция между ИМТ и потреблением овощей. Уровень потребления овощей и фруктов у мужчин и женщин значимо не отличался, однако было выявлена положительная корреляция между уровнем образования и потребления фруктов и овощей. При сравнении России и Эстонии распространенность курения, средний ИМТ значимо не различались. Уровень потребления молочных продуктов, полуфабрикатов, яиц, риса, пасты и сладкого также значимо не отлился. Эстонцы потребляют в 2 раза больше мяса. Женщины в Эстонии потребляют в 1,5 раза больше хлеба и рыбы, пьют алкоголь в 2-5 раз чаще. Мужчины в России потребляют больше овощей и фруктов, в 5 раз больше крепких алкогольных напитков и в 2 раза меньше пива. Заключение. В Российской и Эстонской популяции были выявлены сопоставимые антропометрические показатели, не наблюдалось различий и в статусе курения. Обращает на себя внимание более высокий уровень потребления овощей и фруктов, однако высокий уровень потребления полуфабрикатных продуктов, хлеба и картофеля, а также низкий уровень потребления овощей и фруктов зимой может обуславливать широкую распространенность избыточной массы тела и ожирения в популяции. Следует также отметить «северный» тип потребления алкоголя у мужчин в России и значимо большее потребление алкоголя женщинами Эстонии. |
|
Publisher |
Federal Almazov North-West Medical Research Centre, Saint Petersburg, Russia
|
|
Date |
2016-12-23
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion — |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://transmed.almazovcentre.ru/jour/article/view/12
|
|
Source |
Translational Medicine; № 1 (2014); 82-91
Трансляционная медицина; № 1 (2014); 82-91 2410-5155 2311-4495 |
|
Language |
rus
|
|
Relation |
http://transmed.almazovcentre.ru/jour/article/view/12/13
WHO // Library Cataloguing-in-Publication Data. World health statistics. 2012 [Электронный ресурс]. URRS: http:www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/EN_WHS2012_Full.pd. Global health risks: mortality and burden of disease attributable to selected major risks. Geneva World Health Organization. 2009 [Электронный ресурс]. URRS: http:www.who.int/healthinfo/global_burden_disease. Resolution WHA57.17. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. In: Fifty-seventh World Health Assembly, Geneva, 17-22 May 2004. Resolutions and decisions, annexes. Geneva, World Health Organization, 2004 [Электронный ресурс]. URRS: http:www.who.int/ gb/../WHA57/A57_R17-en.pdf. WHO Library Cataloguing-in-Publication Data. World health statistics 2008 [Электронный ресурс]. URRS: http:www.who.int/gho/publications/world_health_statistics/ EN_WHS08_Full.pdf. Willett W.C. The Mediterranean diet: science and practice // Public Health Nutr. - 2006. - Vol. 91A. - P. 105-110. Thompson F.E., Subar A. Dietary assessment methodology / Nutrition in the prevention and treatment of disease. Sec. ed. - Elsevier, 2008. - P. 5-16. Paalanen L., Prattala R., Palosuo H., Laatikainen T. Socio-economic differences in the consumption of vegetables, fruit and berries in Russian and Finnish Karelia: 1992-2007 // Eur. J. Public. Health. - 2011. - Vol. 21, № 1. - P. 35-42. Boylan, Ailsa Welch Sinead. Dietary habits in three Central and Eastern European countries: the HAPIEE study // BMC Public Health. - 2009. - Vol. 9. - P. 439. Кабузан В.М. Формирование многонационального населения Прибалтики (Эстонии, Латвии, Литвы, Калининградской области России) в XIX-XX вв. (17952000 гг.), Москва, РАН. - 2009. Innovative Dietary Assessment Methods in Epidemiological Studies and Public Health // [Электронный ресурс]. URRS: http:nugo.dife.de/wiki/bin/view/IDAMES/. Illner A.K., Harttig U., Tognon G., Wagner K., Boeing H. Feasibility of innovative dietary assessment in epidemiological studies using the approach of combining different assessment instruments // Public Health Nutr - 2011. - Vol. 14, № 6. - P. 1055-1063. Ford E.S., Bergmann M., Kröger J., Schienkiewitz A., Weikert C., Boeing H. Healthy living is the best revenge: Findings from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Potsdam study // Arch. Intern. Med. - 2009. - P. 1355-1362. Приказ Минздравсоцразвития РФ от 02.08.2010 № 593н. Об утверждении рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающим современным требованиям здорового питания (Зарегистрировано в Минюсте РФ 11.10.2010 № 18680. Российский статистический ежегодник - 2009. Консультант Плюс, 1992-2014. Popkin B.M., Armstrong L.E., Bray G.M., Caballero B., Frei B., Willett W.C. A new proposed guidance system for beverage consumption in the United States // American Journal of Clinical Nutrition. - 2006. - Vol. 83, № 3. - P. 529-542. Kuriyama S., Shimazu T., Ohmori K. et al. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study // Journal of the American Medical Association. - 2006. - Vol. 296, № 10. - P. 1255-1265. Van Dam R.M., Willett W.C., Manson J.E., Hu F.B. Coffee, caffeine, and risk of type 2 diabetes: a prospective cohort study in younger and middle-aged U.S. women // Diabetes Care. - 2006. - Vol. 29, № 2. - P. 398-403. Larsson S.C., Bergkvist L., Rutegard J., Giovannucci E., Wolk A. Calcium and dairy food intakes are inversely associated with colorectal cancer risk in the Cohort of Swedish Men // Am. J. Clin. Nutr. - 2006. - Vol. 83, № 3. - P. 667-673. Howard B., Van Horn L., Hsia J., et al. Low-fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease: the Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial // JAMA. - 2006. - Vol. 295, № 6. - P. 655-666. World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective // Washington DC: AICR. - 2007. Howard B., Manson J., Stefanick M., et al. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. // JAMA. - 2006. - Vol. 295, № 1. - P. 39-49. Renaud S.C., Gueguen R., Schenker J., d’Houtaud A. Alcohol and mortality in middle-aged men from eastern France // Epidemiology. - 1998. - Vol. 9, № 2. - P. 184-188. Nilssen O., Averina M., Brenn T., Brox J., Kalinin A., Archipovski V. Alcohol consumption and its relation to risk factors for cardiovascular disease in the north-west of Russia: the Arkhangelsk study // Int. J. Epidemiol. 2005. - Vol. 34, № 4. - P. 781-788. Doll R., Peto R., Hall E. et al. Mortality in relation to consumption of alcohol: 13 years’ observations on male British doctors // BMJ. - 1994. - Vol. 309, № 6959. - P. 911-918. Poikolainen K. Alcohol and mortality: a review // J. Clin. Epidemiol. - 1995. - Vol. 1. - P. 27-34. Kloner R.A., Rezkalla S.H. To drink or not to drink? That is the question // Circulation. - 2007. - Vol. 116, № 11. - P. 1306-1317. Erin K. Howie, Xuemei Sui, Duck-chul Lee, Steven P. Hooker, James R. H'ebert, Steven N. Blair. Alcohol Consumption and Risk of All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality in Men// J. Aging. Res. - 2011. - Vol. 80. - P. 5062. |
|
Rights |
Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access). |
|