RISKS AND SAFETY OF USING NANOTECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTS: A REVIEW
Theory and practice of meat processing
View Archive InfoField | Value | |
Title |
RISKS AND SAFETY OF USING NANOTECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTS: A REVIEW
РИСКИ И БЕЗОПАСНОСТЬ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ НАНОТЕХНОЛОГИЙ ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ: ОБЗОР |
|
Creator |
N. Gorbunova A.; The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute
E. Tunieva K.; The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute Н. Горбунова А.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности им. В.М. Горбатова Е. Туниева К.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности им. В.М. Горбатова |
|
Subject |
nanotechnology;nanomaterials;nanoparticles;nanofoods;innovative products;bioactive molecules;risks and safety of nanoproducts
нанотехнологии;наноматериалы;нано- частицы;нанопища;биологически активных молекулы;ри- ски и безопасность нанопродуктов |
|
Description |
The problem of healthy and quality nutrition has a global character. The modern development of technologies including nanotechnologies allowed obtaining materials with unique properties, which began to be actively used in food industry and agriculturebut, at the same time, require thorough investigation of their properties and effects on the human body and environment. The paper demonstrates the main directions of the nanotechnology use in the agricultural production and food industry, examines the safetyproblems and risks occurred when using nanotechnologies in food industry with account for insufficient research on the influence of food nanotechnologies on human health and environmental ecology, and presents the normative and methodical base of the RussianFederation for assurance of safe consumption of food products produced from nanomaterials.
Проблема здорового и качественного питания имеет общемировой характер. Современное развитие технологий, в том числе нанотехнологий, позволило получить материалы, обладающие уникальными свойствами, которые начинают активно использоваться в пищевой промышленности и сельском хозяйстве, но и требуют тщательного изучения их свойств и воздействия, оказываемого на организм челове-ка и окружающую среду. В статье показаны основные направления применения нанотехнолологий в сельскохозяйственном производстве и пищевой промышленности, рассматриваются проблемы безопасности и риски, возникающие при использовании нанотехнологий в пищевой промышленности, учитывая, что влияние пищевых нанотехнологий на здоровье человека и экологию окружающей среды все еще мало изучено, а также представлена нормативно-методическая база Российской Федерации для обеспечения безопасного потребления продуктов питания, произведенных из наноматериалов. |
|
Publisher |
FGBNU “The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute”
|
|
Contributor |
—
— |
|
Date |
2016-10-24
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion — |
|
Format |
application/pdf
application/pdf |
|
Identifier |
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/28
10.21323/2414-438X-2016-1-3-35-47 |
|
Source |
Theory and practice of meat processing; Том 1, № 3 (2016); 35-47
Теория и практика переработки мяса; Том 1, № 3 (2016); 35-47 2414-441X 2414-438X 10.21323/2414-438X-2016-1-3 |
|
Language |
rus
eng |
|
Relation |
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/28/29
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/28/41 |
|
Rights |
Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access). |
|