EFFECT OF DISINFECTANTS BASED ON POTASSIUM PERSULFATE, HYDROGEN PEROXIDE, GLUTARALDEHYDE AND QUATERNARY AMMONIUM COMPOUNDS ON THE GENETIC MATERIAL OF THE PATHOGEN BACTERIA SPECIFIC TO MEAT PROCESSING INDUSTRY
Theory and practice of meat processing
View Archive InfoField | Value | |
Title |
EFFECT OF DISINFECTANTS BASED ON POTASSIUM PERSULFATE, HYDROGEN PEROXIDE, GLUTARALDEHYDE AND QUATERNARY AMMONIUM COMPOUNDS ON THE GENETIC MATERIAL OF THE PATHOGEN BACTERIA SPECIFIC TO MEAT PROCESSING INDUSTRY
ВЛИЯНИЕ ДЕЗИНФИЦИРУЮЩИХ СРЕДСТВ НА ОСНОВЕ ПЕРСУЛЬФАТА КАЛИЯ, ПЕРЕКИСИ ВОДОРОДА, ГЛУТАРАЛЬДЕГИДА И ЧЕТВЕРТИЧНЫХ АММОНИЙНЫХ СОЕДИНЕНИЙ НА ГЕНЕТИЧЕСКИЙ МАТЕРИАЛ БАКТЕРИАЛЬНЫХ ПАТОГЕНОВ, СПЕЦИФИЧНЫХ ДЛЯ МЯСОПЕРЕРАБАТЫВАЮЩЕЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ |
|
Creator |
V. Afonyushkin N.; The Institute of the Experimental veterinary of the Siberia and the Far East
K. Tabanyukhov A.; Novosibirsk State Agrarian University V. Cherepushkina S.; The Institute of the Experimental veterinary of the Siberia and the Far East Yu. Khomenko S.; The Institute of the Experimental veterinary of the Siberia and the Far East O. Tatarchuk P.; LLC KRKA PHARMA В. Афонюшкин Н.; Институт экспериментальной ветеринарии Сибири и Дальнего Востока К. Табанюхов А.; Новосибирский государственный аграрный университет В. Черепушкина С.; Институт экспериментальной ветеринарии Сибири и Дальнего Востока Ю. Хоменко С.; Институт экспериментальной ветеринарии Сибири и Дальнего Востока О. Татарчук П.; ООО «КРКА ФАРМА» |
|
Subject |
potassium persulfate; glutaraldehyde; quaternary ammonium compounds; hydrogen peroxide; disinfection; meat processing; antibiotic resistance
персульфат калия; глутаральдегид; ЧАС; перекись водорода; дезинфекция; мясопереработка; антибиотикорезистентность; ДНК |
|
Description |
Abstract The changes in bacterial genetic material under the action of different biocidal products have been investigated. It was confirmed by PCR and genetic engineering that biocidal product Ecocid was able to remove both chromosomal and plasmid DNA, either isolated or contained within the bacterial cells. Using a disinfectant that destroys DNA on the surfaces of meat production equipment is a promising measure to prevent horizontal transfer of unwanted genetic material, such as bacterial genes associated with the resistance to antibiotics, or genes of toxin production.
Аннотация Изучались изменения в генетическом материале бактерий, возникающие под действием дезинфицирующих средств различных химических классов. Методами молекулярной биологии и генной инженерии установлено, что дезинфицирующее средство Экоцид разрушает как изолированный генетический материал, так и находящиеся в составе бактериальных клеток хромосомную и плазмидную ДНК. Разрушение генетического материала бактерий при дезинфекции оборудования мясоперерабатывающих предприятий необходимо для предотвращения горизонтального переноса нежелательной генетической информации, например генов антибиотикоустойчивости или токсинообразования. |
|
Publisher |
FGBNU “The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute”
|
|
Contributor |
—
— |
|
Date |
2016-06-04
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion — |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/11
10.21323/2114-441X-2016-1-54-61 |
|
Source |
Theory and practice of meat processing; Том 1, № 1 (2016); 54-61
Теория и практика переработки мяса; Том 1, № 1 (2016); 54-61 2414-441X 2414-438X 10.2132/2414-438X-2016-1-1 |
|
Language |
rus
|
|
Relation |
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/11/9
|
|
Rights |
Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access). |
|