EFFECT OF SUBCRYOSCOPIC STORAGE TEMPERATURE ON THE QUANTITY OF FROZEN-OUT WATER IN NOR AND DFD BEEF
Theory and practice of meat processing
View Archive InfoField | Value | |
Title |
EFFECT OF SUBCRYOSCOPIC STORAGE TEMPERATURE ON THE QUANTITY OF FROZEN-OUT WATER IN NOR AND DFD BEEF
ВЛИЯНИЕ СУБКРИОСКОПИЧЕСКОЙ ТЕМПЕРАТУРЫ ХРАНЕНИЯ НА КОЛИЧЕСТВО ВЫМОРОЖЕННОЙ ВОДЫ В NOR И DFD ГОВЯДИНЕ |
|
Creator |
M. Dibirasulaev A.; The All-Russian Scientific Research of Refrigeration Industry, Moscow
G. Belozerov A.; The All-Russian Scientific Research of Refrigeration Industry, Moscow D. Dibirasulaev M.; The All-Russian Scientific Research of Refrigeration Industry, Moscow D. Orlovsky E.; The All-Russian Scientific Research of Refrigeration Industry, Moscow М. Дибирасулаев А.; ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт холодильной промышленности» Г. Белозеров А.; ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт холодильной промышленности» Д. Дибирасулаев М.; ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт холодильной промышленности» Д. Орловский Е.; ФГБНУ «Всероссийский научно-исследовательский институт холодильной промышленности» |
|
Subject |
NOR and DFD beef; subcryoscopic temperature of storage; рH; quantity of frozen-out water
NOR и DFD говядина; субкриоскопическая температура хранения; рH; количество вымороженной воды |
|
Description |
The comparative assessment of the experimental and computational methods for detecting the quantity of frozen-out water proposed by V. Zhadan, V. Latyshev, J. Nagаоka, L. Riedel, D. Ryutov and G. Chizhov as applied to beef in the temperature range of –1°С to –30 °С was carried out.It was shown that the values of frozen-out water proportion detected by the formula of J. Nagаоka were 6–7% higher than the experimental data of L.Riedel in a temperature range of –7 °С to –30 °С. With decrease of the meat temperature from –7 °С to –30 °С, the difference in the experimental data obtained by L.Riedel and V. Latyshev reaches 5%.The values corresponding to the most reliable experimental data of L. Riedel for beef (tcr = –0,95 °С), which were adopted in the recommendations of the International Institute of Refrigeration (IIR), are most accurately described by the theoretical dependence proposed by D. Rutov. Using this dependence, the quantity of frozenout water in a temperature range of –1°С to –4 °С was detected as applied to NOR and DFD meat.It was established that at a difference of the cryoscopic temperature of 0,3 °С between two groups of meat, the ice content at a temperature of –2 °С is 13,0% higher in DFD meat compared to NOR meat, and in order to ensure the same content of frozen-out water (30%), the storage temperature for NOR meat should be 0,5 °С lower than that for DFD meat.
Проведена сравнительная оценка экспериментальных и расчетных методов определения количества вымороженной воды, предложенных В. Жаданом, В. Латышевым, Й. Нагаока, Л. Риделем, Д. Рютовым и Г. Чижовым применительно к мясу крупного рогатого скота в диапазоне температур от минус 1°С до минус 30 °С.Показано, что значения доли вымороженной воды, определенные по формуле Й. Нагаока, на 6–7% выше, чем экспериментальные данные Л. Риделя в диапазоне температур от минус 7 °С до минус 30 °С. С понижением температуры мяса от –7 °С до –30 °С разница в экспериментальных данных Л. Риделя и В. Латышева достигает 5%.Значения, соответствующие наиболее надежным экспериментальным данным L. Риделя для говяжьего мяса (tкр = –0,95°С), принятых в рекомендациях МИХ, наиболее точно описываются теоретической зависимостью, предложенной Д. Рютовым. По этой зависимости определено количество вымороженной воды в интервале температур от минус 1°С до минус 4°С применительно к NOR и DFD мясу.Установлено, что при разнице криоскопической темпера- туры 0,3 °С между обоими видами мяса содержание льда при температуре минус 2,0 °С в DFD мясе на 13,0% больше, чем в NOR мясе, а для обеспечения одинакового количества содержания вымороженной воды 30% температура хранения для NOR мяса должна быть на 0,5 °С ниже, чем для DFD. |
|
Publisher |
FGBNU “The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute”
|
|
Contributor |
—
— |
|
Date |
2016-07-08
|
|
Type |
info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion — |
|
Format |
application/pdf
application/pdf |
|
Identifier |
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/16
10.21323/2414-438X-2016-1-2-18-25 |
|
Source |
Theory and practice of meat processing; Том 1, № 2 (2016); 18-25
Теория и практика переработки мяса; Том 1, № 2 (2016); 18-25 2414-441X 2414-438X 10.21323/2414-438X-2016-1-2 |
|
Language |
rus
eng |
|
Relation |
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/16/16
http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/16/17 |
|
Rights |
Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access). |
|