Record Details

IDENTIFICATION OF ENTEROTOXIGENIC STAPHYLOCOCCI IN MEAT RAW MATERIALS

Theory and practice of meat processing

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title IDENTIFICATION OF ENTEROTOXIGENIC STAPHYLOCOCCI IN MEAT RAW MATERIALS
ИДЕНТИФИКАЦИЯ ЭНТЕРОТОКСИГЕННЫХ СТАФИЛОКОККОВ В МЯСНОМ СЫРЬЕ
 
Creator D. Bataeva S.; V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute,
M. Minaev Yu.; V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute,
A. Makhova A.; V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute,
Д. Батаева С.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности имени В.М. Горбатова
М. Минаев Ю.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности имени В.М. Горбатова
А. Махова А.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности имени В.М. Горбатова
 
Subject enterotoxigenic S. aureus; contamination of raw meat; fermented sausages; detected
энтеротоксигенные S. aureus; контаминация мясного сырья; сырокопченые колбасы; идентификация
 
Description The need to renew the safety criteria for meat raw material used in production of fermented sausages was determined. The presence of the enterotoxigenic S. aureus strains in meat raw material was established. The method was mastered and the PCR approaches to identification and screenings of enterotoxigenic strains and their toxins in meat raw material were proposed. In order to identify enterotoxigenicity of detected staphylococci, the conservative regions of the S. aureus target gene sequences responsible for production of different types of enterotoxins (A, B, Е, С, D) were found and studied. In addition, short fragments of a nuclear acid (primers) corresponding to these revealed genes were constructed. As a result of identification, it was established that two isolated strains of S. аureus were enterotoxigenic. One of them produced type А and Е toxins (strain NG1) and another produced type С and Е toxins (strain NG2). The sensitivity and specificity of the real-time PCR method allowed not only identification of pure cultures but also screening of enterotoxigenic strains and their toxins in a product. The use of this method in the production control for the presence of the enterotoxigenic strains of S. aureus in meat raw material used in fermented sausage manufacture was recommended.
Определена необходимость обновления критериев безопасности мясного сырья, используемого для производства сырокопченых колбас. Установлено наличие в  мясном сырье энтеротоксигенных штаммов S. aureus. Отработана методика и  предложены ПЦР-подходы идентификации и  скрининга энтеротоксигенных штаммов и  их токсинов в мясном сырье. Для идентификации энтеротоксигенности выявленных стафилококков были найдены и изучены консервативные участки последовательностей генов-мишеней S. аureus, отвечающие за выработку различных видов энтеротоксинов (A, B, Е, С, D). Также сконструированы короткие фрагменты нуклеиновой кислоты (праймеры), соответствующие этим выявленным генам. В результате идентификации было установлено, что 2 выявленных штамма S. аureus являлись энтеротоксигенными. Один из них продуцировал токсины типа А и Е (штамм NG1), а второй — токсины типа С и Е (штамм NG2). Чувствительность и  специфичность метода ПЦР в реальном времени позволила проводить не только идентификацию чистых культур, но и  скрининг энтеротоксигенных штаммов и  их токсинов в  продукте. Даны рекомендации использовать методику в  производственном контроле на наличие энтеротоксигенных штаммов S. aureus в мясном сырье, используемом для производства сырокопченых колбас.
 
Publisher FGBNU “The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute”
 
Contributor

 
Date 2016-12-21
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

 
Format application/pdf
 
Identifier http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/35
10.21323/2414-438X-2016-1-4-19-27
 
Source Theory and practice of meat processing; Том 1, № 4 (2016); 19-27
Теория и практика переработки мяса; Том 1, № 4 (2016); 19-27
2414-441X
2414-438X
10.21323/2414-438X-2016-1-4
 
Language rus
 
Relation http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/35/47
 
Rights Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).