Record Details

THE STUDY OF THE INFLUENCE OF MODEL MEAT SYSTEMS ON THE ALLERGIC IMMUNE RESPONSE IN VIVO

Theory and practice of meat processing

View Archive Info
 
 
Field Value
 
Title THE STUDY OF THE INFLUENCE OF MODEL MEAT SYSTEMS ON THE ALLERGIC IMMUNE RESPONSE IN VIVO
ИЗУЧЕНИЕ ВЛИЯНИЯ МОДЕЛЬНЫХ МЯСНЫХ СИСТЕМ НА АЛЛЕРГИЧЕСКУЮ РЕАКЦИЮ ИММУНИТЕТА IN VIVO
 
Creator A. Dydykin S.; The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute
M. Minaev Yu.; The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute
G. Tolmacheva S.; The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute
A. Musatova A.; The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute
А. Дыдыкин С.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности имени В.М. Горбатова
М. Минаев Ю.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности имени В.М. Горбатова
Г. Толмачева С.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности имени В.М. Горбатова
А. Мусатова А.; Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности имени В.М. Горбатова
 
Subject food allergy; laboratory animals; serum albumin; enzymes; hematological parameters; enzyme-linked immunosor-bent assay
пищевая аллергия; лабораторные животные; сывороточный альбумин; ферменты; гематологические показатели; иммуноферментный анализ
 
Description This article presents the results of studying the effect of homogeneous model meat systems produced using enzyme preparation containing fungal protease and microbiological starter culture of Lactobacillus plantarum on the allergic reactions within specific immunity in vivo. According to the results, it is established that experimental products have no negative effect on the clinical parameters of laboratory animals. During the experiment, with the introduction of experimental products into diet, the dynamics of body weight changes in all groups of animals was positive. At the end of the experiment, there were smaller increase in the weight of rats and lower values of weight gain (Group 1 — 14.0 %, Group 2 — 15.9 %, Group 3 — 20.2 %). This is possibly due to the adaptation processes occurring in response to introduction of meat systems into the diet, which confirms the leveling of the daily weight gain of experimental and intact animals since the 16th day of the experiment. According to the results of clinical blood analysis of the animals consuming experimental products, an increase is detected in leukocytes and lymphocytes by up to 18 %; in granulocytes by up to 35 %; and in monocytes by up to 8 %; in hemoglobin concentration, hematocrit and mean corpuscular hemoglobin concentration by more than 3 %; in red cell distribution width and mean corpuscular volume by up to 2 %, in comparison with intact animals. The correlation of these data with ELISA parameters for serum of experimental animals (histamine and immunoglobulin E) allowed to suggest the expression of reaginic antibodies and interaction on the surface of basophils and mast cells, which led to the degranulation and release (increase) of histamine, as a vasoactive factor, by 40 % compared with intact animals.The overall conclusion of the studies is that experimental model meat systems may trigger the activation of specific immune responses in laboratory animals. This is possibly due to protease-mediated formation of greater amount of indigestible polypeptides and peptides that invoke local adaptation responses.
В данной статье представлены результаты изучения влияния гомогенных мясных модельных систем, полученных с применением ферментного препарата грибной протеазы и микробиологической стартовой культуры Lactobacillus plantarum, на аллергическую реакцию специфического иммунитета in vivo. По результатам исследований установлено, что опытные продукты не оказывают негативного влияния на клиническое состояние лабораторных животных. На протяжении эксперимента динамика изменения массы тела животных всех групп была положительной, при введении опытных образцов в рацион, отмечены меньший прирост веса крыс и меньшие значения привесов животных в конце эксперимента (у крыс 1 группы — 14,0 %, 2 группы — 15,9 %, у животных 3 группы — 20,2 %). Возможно это связано с  адаптационными процессами, происходящими в ответ на введение в рацион мясных систем, что подтверждает нивелирование ежесуточного привеса опытных и интактных животных начиная с 16-х суток эксперимента. По результатам общего клинического анализа крови животных, потреблявших опытные продукты, выявлено увеличение лейкоцитов и  лимфоцитов до 18 %, гранулоцитов до 35 % и  моноцитов до 8 %, концентрации гемоглобина, уровня гематокрита и средней концентрации гемоглобина в  эритроците свыше 3 %, ширины распределения эритроцитов и среднего объема эритроцита до 2 % по сравнению с  интактными животными. Соотношение этих данных с  анализом иммуноферментных показателей сыворотки крови опытных животных (гистамин и иммуноглобулин Е) позволило высказать предположение об экспрессии реагиновых антител и взаимодействии на поверхности базофилов и  тучных клеток, приводящих к  дегрануляции и  высвобождению (увеличению) гистамина, как вазоактивного фактора, на 40 % в сравнении с интактной группой.  Общий вывод исследований указывает на то, что опытные мясные модельные системы могут вызывать активацию специфических иммунных реакций у лабораторных животных. Возможно, это связано с образованием под действием протеаз большего количества сложноусваеваемых полипептидных и  пептидных соединений, вызывающих местные адаптационные реакции.
 
Publisher FGBNU “The V.M. Gorbatov All-Russian Meat Research Institute”
 
Contributor

 
Date 2017-04-04
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

 
Format application/pdf
 
Identifier http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/48
10.21323/2414-438X-2017-2-1-57-68
 
Source Theory and practice of meat processing; Том 2, № 1 (2017); 57-68
Теория и практика переработки мяса; Том 2, № 1 (2017); 57-68
2414-441X
2414-438X
10.21323/2414-438X-2017-2-1
 
Language rus
 
Relation http://www.meatjournal.ru/jour/article/view/48/57
Боровик, Т.Э. Диетотерапия при пищевой аллергии у детей раннего возраста / Т.Э. Боровик, В.А. Ревякина, С.Г. Макарова // Российский аллергологический журнал (Приложение № 1). — 2005. — С. 28.
Ладодо, К.С. Руководство по лечебному питанию детей. — М.: Медицина. — 2000. — С. 384 (142–143).
Сажинов, Г.Ю. Обеспечение детского населения России высококачественными продуктами проблема национальной безопасности/ Г.Ю. Сажинов//Вопросы питания, — 1996. — № 5. — С. 4–5.
J. Bartra, J. Sastre, A. del Cuvillo et al. (2009). From Pollino-sis to Digestive Allergy. J Investig Allergol Clin Immunol 2009; Vol. 19, Suppl. 1: 3–10.
Restani P., Ballabio C., Tripodi S., Fiocchi A. (2009). Meat allergy. Curr. Opin. Allergy Clin. Immunol. 2009, 9(3), 265–269.
Taylor J.S., Erkek E. (2004). Latex allergy: diagnosis and management. Dermatol. Ther. 2004, 17(4). — P. 289–301.
L. Terracciano et al. (2002) Use of hydrolysates in the treatment of cow’s milk allergy // Ann. Allergy Asthma Immunol. — 2002. — Vol. 89, № 1. — P. 86–90.
D.J. Hill et al. (1999). The natural history of intolerance to soy and extensively hydrolyzed formula in infants with multiple food protein intolerance (MFPI) // J. Pediatr. — 1999. — Vol. 135. — P. 118–121.
Borovik, T.E. Experience of dietetic correction of allergy to cow’s milk proteins in children of the first year of life / Borovik T.E., Revyakina V.A., Semenova N.N., Yatsyk G.V., Skvortsova V., Makarova S.G. // Questions of children’s dietology. — 2005. — № 1. — P. 41–47.
Von Berg A., Koletzko S., Grubi A. et al. (2003). The effect of hydrolyzed cow’s milk formula for allergy prevention in the first year of life: the German infant nutritional intervention study, a randomized, double-blind trial // J. Allergy Clin. Immunol. — 2003. — № 11. — P. 533–540.
Von Berg A., Koletzko S., Filipiak-Pettrof B. et al. (2008). Preventive effect of hydrolyzed infant formulas persists until age 6 years: long term from the German infant nutritional intervention study (GINI) // J. Allergy Clin. Immunol. 2008. 121 (60). — P. 1442–1447.
Ustinova A.V., Timoshenko N.V. Products for baby food based on meat raw materials. Tutorial. — M.: VNIIMP, — 2003, — P. 384.
Borovik T.E. Organization of healthy diet for children with food allergy. Materials of the VI-th All-Russian Conference «Healthy Nutrition» — M.: 2001. — P. 32–33.
Ladodo, K.S. Guidelines for the therapeutic nutrition of children. — M.: Medicine. — 2000, — P. 384 (18–20).
Rimareva, L.V. Effective enzyme preparation of proteolytic and hemicellulose action for processing areas of agro-industrial complex / L.V. Rimareva, M.B. Overchenko, E.M. Serba, K.L. Agashicheva // Production of alcohol and alcoholic beverages. — 2010. — № 4. — P. 14–16.
Serba, E.M. Effect of detergents on the secretion of intracellular enzymes from the biomass of Aspergillus oryzae fungus / E.M. Serba, M.B. Overchenko, L.V. Rimareva, Y.A. Borscheva // Storage and processing of agricultural raw materials. — 2011. — № 12. — P. 39–40.
Dydykin, A.S. Hypoallergenic products based on meat for young children / А.S. Dydykin, A.A. Gubina, E.I. Kurbatova // Meat technologies –2015. — № 6. — P. 38–41.
Dydykin A.S., Gubina A.A., Kurbatova E.I. Selection of enzyme specific for bovine serum albumin in order to create hypoallergenic meat products for baby food // Collection of scientific works of VNIIPBT «Perspective enzyme preparations and biotechnological processes in food and feed technologies». — M., 2014. — P. 159–164.
Lisitsyn, A.B. The effect of water with reduced deuterium content on laboratory animals with different functional state of nonspecific defense systems / A.B. Lisitsyn, M.G. Baryshev, A.A. Basov, E.V. Barysheva, I.М. Bykov, A.S. Dydykin, E.E. Tekutskaya, S.S. Dzhimak, L.V. Fedulova // Biophysics, 2014. — Vol. 59. — № 4. — P. 757–765.
Fedulova L.V., Dzhimak S.S., Kotenkova E.A., Vasilevskaya E.R., Chernukha I.M. (2016). Influence of Deuterium Depleted Water on Rat Physiology: Reproductive Function, Forming and Posterity Development // Journal of Pharmacy and Nutritional Sciences. — № 6. — P. 55–60. DOI: http://dx.doi. org/10.6000/1927–5951.2016.06.02.3.
Vasilevskaya E.R., Kotenkova E.A., Fedulova L.V. (2016). The study of tissue-specific proteins and peptides influence on innate immunity // J Clin Cell Immunol. V. 7:3(Suppl). — Р. 86. — http:// dx.doi.org/10.4172/2155–9899.C1.028 DOI: 10.4172/2155– 9899.C1.028.
 
Rights Authors who publish with this journal agree to the following terms:Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).
Авторы, публикующие в данном журнале, соглашаются со следующим:Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и предоставляют журналу право первой публикации работы на условиях лицензии Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным сохранением ссылок на авторов оригинальной работы и оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы сохраняют право заключать отдельные контрактные договорённости, касающиеся не-эксклюзивного распространения версии работы в опубликованном здесь виде (например, размещение ее в институтском хранилище, публикацию в книге), со ссылкой на ее оригинальную публикацию в этом журнале.Авторы имеют право размещать их работу в сети Интернет (например в институтском хранилище или персональном сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению и большему количеству ссылок на данную работу (См. The Effect of Open Access).